Νέα

ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ

 

Για 5η χρονιά παίζουμε με το ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Η Κυρά Καλή και οι 12 μήνες», γνωρίζουμε έθιμα, παιχνίδια, μουσικές και παραδόσεις, σε μία παράσταση που αλλάζει, καθώς αλλάζουν οι μήνες και οι εποχές στη φύση…

Μια διαδραστική, μουσικοπαιδαγωγική παράσταση, που μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις της στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ταξιδεύει για 5η χρονιά σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους, με μικρές ομάδες θεατών για μέγιστη ασφάλεια.

 

Με ζωντανή μουσική,

βασισμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι

«Η Κυρά Καλή και οι 12 μήνες»

 

 

Για παιδιά 3+

 • ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ & ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Παράσταση μέσα στην τάξη ή στην Αίθουσα Πολλαπλών / έως 2 παραστάσεις την ημέρα στο ίδιο σχολείο
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: συνεννόηση…
  • Οργάνωση παραστάσεων καθημερινές για σχολεία: 210 3803197 και 698 5970285 (επικοινωνία Δευτερα-Παρασκευή 9-4μμ)
  • Οργάνωση εκδηλώσεων: 6973 453881
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά


Για παιδιά από 3 ετών. Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι ``Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες``

Στην μουσικοπαιδαγωγική παράσταση που δημιούργησε η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, πάνω σε μία ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου, τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

Κάθε μήνας και μια παράσταση-γιορτή…

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος: πρωτοβρόχια, σπορά, τρύγος.

Νοέμβριος: ελιά, νυχτέρια-χειμερινές αγροτικές εργασίες.

Δεκέμβριος: κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παιχνίδια με καλικατζάρους, έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Ιανουάριος: έθιμα Πρωτοχρονιάς, ποδαρικό, κάλαντα Φώτων.

Φεβρουάριος: έθιμα και τραγούδια Αποκριάς, Κουδουνάτοι, γαϊτανάκι, αποχαιρετισμός του χειμώνα.

Μάρτιος: χελιδονίσματα-καλωσόρισμα της άνοιξης, γαϊτανάκι, Περπερούνα-κάλεσμα βροχής.

Απρίλιος: έθιμα της Λαμπρής, κάλαντα του Λαζάρου και λαϊκά παιχνίδια.

Μάιος: χελιδονίσματα, άνοιξη, παιχνίδια της αυλής.

Ιούνιος: καλωσόρισμα καλοκαιριού, Κλήδονας, θερισμός, αλώνισμα, ομαδικά παιχνίδια της αυλής.

Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση. Στοιχεία από τη λαογραφία, γλωσσοδέτες, παροιμίες, παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια, γίνονται παιχνίδια, που αλλάζουν όπως αλλάζουν και οι μήνες.

 

Με έναν στόχο: τη χαρά!

Η παράσταση «Γύρω – γύρω μήνες» αναπνέει με το ρυθμό των εποχών. Έχει ρυθμό σύγχρονο, όμως αντλεί πλούτο, γνώση και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις που κοντεύουμε να ξεχάσουμε, με ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τους καρπούς της φύσης. Με παροιμίες και τραγούδια, με ποιήματα και αινίγματα, με ζωντανή μουσική, με μουσικά όργανα (γνωστά και πρωτότυπα), με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια, στήνεται μια γιορτή, μήνα το μήνα.

Μέσα στην καθημερινότητα της ζωής στην πόλη, η παράσταση συνδέεται με την καρδιά της παράδοσης. Συνδέεται με το σχολείο και με την εκπαιδευτική πράξη, μέσα από την μουσική, τη δημιουργική κίνηση, τη θεατρική δράση, την ουσιαστική διάδραση με τα παιδιά.

 

Η παράσταση γεννήθηκε από μία ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου- ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος- η οποία επέλεξε, συνέθεσε και σκηνοθέτησε το εκτός παραμυθιού υλικό. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα.

Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια και μαζί με την Χρύσα Διαμαντοπούλου φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.

Για την ιστορία… Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες και μιλά μαζί του με ανοιχτή καρδιά για τα ξεχωριστά χαρίσματά του. Αναδεικνύει τα καλούδια του καθένα, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Ζει την κάθε εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Εμπνευσμένη από την παράσταση του Μικρού Νότου «Γύρω-γύρω μήνες», η παράσταση «ΜΗΝΕΣ» σε σκηνοθεσία Χρύσας Διαμαντοπούλου & Τάσου Ράτζου, ανεβαίνει για τρίτη χρονιά τον Οκτώβριο του 2019 και στη Θεσσαλονίκη από την θεατρική εταιρεία του Μικρού Βορρά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη ιδέας-έρευνα-επιλογή υλικού-σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Διασκευή και σκηνοθεσία παραμυθιού-μουσική: Πέτρος Δαμουλής

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ναυσικά Πύρρου , Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Έρευνα, επιλογή και επιμέλεια λαογραφικού υλικού: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός

Επιμέλεια κίνησης: Τατού Αγγελική Δέδε

Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής

Σκηνικά αντικείμενα: Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου

Επιστημονική σύμβουλος στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design

Βίντεο παράστασης: Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης

Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Οργάνωση παραστάσεων – Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

 

***Ευχαριστούμε από καρδιάς την Εμμανουέλα Κατρινάκη, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, με ειδίκευση στη μελέτη των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης, η οποία με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη μας καθοδήγησε μέσα στον πλούτο των λαϊκών παραμυθιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το ‘Γύρω-γύρω μήνες’ αλλά και όλες οι θεατρικές μας παραστάσεις είναι προτεινόμενες στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας.

Eμφανίζονται στη σελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ