Νέα

ΜΑ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ;!

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος εμπνέεται από το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ»* και σχεδιάζει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για παιδιά από 5-12 ετών, με στόχο να ταξιδέψει σε δομές προσφύγων, βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού σε παραμεθόριες περιοχές και να φέρει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Η κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης ολοκληρώνεται με την ικανότητα του λόγου η οποία επιτρέπει στο άτομο να σκέφτεται, να εκφράζεται και να επικοινωνεί. Ο κόσμος μας, εσωτερικός και εξωτερικός, δομείται, συγκροτείται, εμπλουτίζεται, αλλάζει, διαμορφώνει αλλά και διαμορφώνεται μέσα από το λόγο, τη γλώσσα και τις λέξεις. “Κατοικούμε μια γλώσσα παρά μια χώρα” όπως λέει και ο φιλόσοφος Emile M. Cioran (1911-1995).

 

Οι λέξεις μας είναι σημεία που αποτελούνται από περιεχόμενο και μορφή, δηλαδή κάθε λέξη διαθέτει μια ή και περισσότερες σημασίες και εκφράζεται μέσα από ένα σύνολο φωνημάτων. Η λέξη στον προφορικό λόγο όπου εντοπίζεται ανάμεσα στις παύσεις και στον γραπτό λόγο ανάμεσα στα κενά που δημιουργούνται καθώς οι λέξεις αποτυπώνονται γραπτώς. Η βαρύτητα της λέξης στη γλώσσα αποδεικνύεται από το ότι εμφανίζεται νωρίς στην παιδική γλώσσα, πολύ πριν από τις προτάσεις.

 

Υπάρχουν όμως στιγμές και συνθήκες στη ζωή κατά τη διάρκεια των οποίων κάποιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει ή αυτό που σκέφτεται.

 

Καθώς η προτεινόμενη δράση απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, σε δομές προσφύγων και σε βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους παραμεθόριων περιοχών, δηλαδή σε ένα παιδικό κοινό που η επαφή του με την τέχνη είναι σπάνια, βασικός στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. 

 

Η δράση “Μα πού πήγαν οι λέξεις” μέσα από μια ολοκληρωμένη εμπειρία κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπου συνδυάζεται το βίωμα και ο αναστοχασμός, παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να καλλιεργήσουν την ελευθερία της έκφρασης, να κατακτήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας και να αναπτύξουν καλλιτεχνικές δεξιότητες μακριά από στερεότυπα και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

 

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και υλοποιείται με την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ